WOERDEN
 

Woerden is een stad en gemeente in het westen van de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente bestaat onder andere uit de kernen Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld. De gemeente Woerden heeft 47.896 inwoners (1 augustus 2006, bron: CBS) en de stad Woerden heeft 33.638 inwoners (2005).Geschiedenis

De plaats Woerden stamt uit de Romeinse tijd, rond 40 na Christus, toen er een 'castellum' op deze plek stond. Dit castellum (Castellum Laurii) was een legerplaats langs de noordgrens van het Romeinse Rijk, die gevormd werd door de Rijn, tegenwoordig de Oude Rijn. Na de Romeinse tijd, omstreeks 260 na Chr., werd de plaats Wyrda genoemd, aangezien de plaats op een verhoogde plek in het landschap lag (een wierde). In de Middeleeuwen begon Woerden vanaf de 12e eeuw meer versterkt te worden (een slot, wallen, grachten) en kreeg op 12 maart 1372 stadsrechten van hertog Albrecht van Beieren. In 1410 begon de bouw van het Kasteel van Woerden, in 1501 het stadhuis en in 1755 de stellingmolen De Windhond. Deze gebouwen bestaan nog steeds.
Overige monumentale gebouwen zijn: het Arsenaal (1762), de Pastorie (1672), Petruskerk (1673), Kazerne (1790), Klooster (1899), de Watertoren (1845), de Lutherse kerk (1646) en de St. Bonaventurakerk (1892). In 1989 werd het Zuid-Hollandse Woerden een Utrechtse plaats.


Secularisatie

De Woerdense priester Jan de Bakker is de eerste in de Noordelijke Nederlanden, die om zijn van de R.K. kerkleer afwijkende prediking in 1525 ter dood werd gebracht op de brandstapel. De godsdiensttwisten zijn in Woerden aanvankelijk beperkt: de Lutherse hertog Erik van Brunswijk, die Woerden rond 1570 in pacht had, tolereert de Lutherse opvattingen in de stad. In 1575-1576 wordt Woerden, dat zich aan de kant van de Opstand schaarde, door de Spanjaarden belegerd: de stad houdt stand en de Spanjaarden breken hun beleg na een jaar op.


Kerk in Woerden


Ligging

Woerden ligt in het oosten van het Groene Hart van Nederland, de groene zone omsloten door de Randstad. Buiten de bebouwing bestaat Woerden voor een groot deel uit weilanden en akkers. De gemeente Woerden is omringd door de gemeenten (met de klok mee, begin noord) De Ronde Venen, Breukelen, Utrecht, Montfoort, Reeuwijk, Bodegraven en Nieuwkoop.
De Oude Rijn loopt door Woerden en de riviertjes Linschoten en Grecht komen erin uit.
  

bron: wikipedia
Bron foto:
wikipediaBedrijfsreclame
 
auto  
bouw
 

 

Provincie Utrecht
Amersfoort
Baarn
De Bilt
Bilthoven
Bunschoten
Doorn
Driebergen
Houten
Leusden
Maarssen
Mijdrecht
Nieuwegein
Rhenen
Rijsenburg
Soest
Scherpenzeel
Spakenburg
Utrecht
Veenendaal
Woerden
Woudenberg
Wijk bij Duurstede
IJsselstein
Zeist